CDA ontevreden met 'uitruilakkoord'

CDA-leider Sybrand Buma is niet tevreden over het begrotingsakkoord dat het kabinet vrijdag heeft gesloten met D66, ChristenUnie en de SGP. Het kabinet gaat met dit 'uitruilakkoord' door op de vorig jaar gekozen weg, laat hij vrijdagavond weten.

"Kern van het beleid blijft ook met dit akkoord het verhogen van de belastingen in 2014 met 2,2 miljard euro", reageert hij. Buma zat tot vorige week aan de onderhandelingstafel. Hij stopte daarmee, omdat de onderhandelaars onvoldoende tegemoet kwamen aan zijn wens om de lasten flink te verlagen.

Het vrijdag gesloten akkoord is slecht voor banen en voor de Nederlandse economie, stelt hij. De nieuwe belastingmaatregelen, zoals een taks op leidingwater, noemt hij een verslechtering. Buma is blij dat de bezuinigingen op gezinnen minder hard uitvallen, net zoals die op defensie. "Dat is goed, maar de som der delen blijft een uitruilakkoord dat Nederland niet sterker uit de crisis zal brengen."

Buma vindt het spijtig dat niet is gekozen voor belastingverlaging, het stoppen met nivelleren en het verkleinen van de overheid. Alleen dat levert structureel banen op en maakt Nederland sterker, aldus de CDA-leider.

Premier Mark Rutte (VVD) zei bij de presentatie van het akkoord dat hij hoopt dat ook andere partijen de maatregelen zullen steunen. De wensen van de afgehaakte partijen CDA en GroenLinks worden weerspiegeld in het akkoord, aldus de premier.