'Makkelijker krediet voor bedrijven'

Het kabinet wil de vastgelopen kredietverstrekking voor bedrijven vlot trekken. Het ministerie van Economische Zaken trekt hiervoor in de begroting voor volgend jaar miljoenen uit. Het ministerie probeert daarnaast institutionele beleggers zoals pensioenfondsen te verleiden om geld in de Nederlandse economie te steken, blijkt uit de Prinsjesdagstukken.

Economische Zaken stort volgend jaar 75 miljoen euro extra in het fonds voor innovaties in het midden- en kleinbedrijf. Ook wordt dertig miljoen extra gestort in een kredietinstelling die kleine bedrijven die niet bij banken terechtkunnen moet helpen. Pensioenfondsen en verzekeraars en banken hebben hier ook 45 miljoen euro voor beloofd. Hiernaast wordt nog eens tien miljoen euro uitgetrokken voor andere maatregelen om bedrijven aan financiering te helpen.

Samen met institutionele beleggers zoals pensioenfondsen heeft het kabinet het plan opgevat een Nederlandse investeringsinstelling op te zetten. Het kabinet betaalt hiervoor tien miljoen euro aan opstartkosten. De instelling moet projecten samenbundelen zodat verzekeraars en pensioenfondsen makkelijker kunnen instappen.

"Deze partijen willen wel in Nederland beleggen, dat hebben ze ook aangegeven", aldus minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD). "Het probleem is dat de projecten hier vaak te klein zijn en op een verkeerde manier zijn ingericht. Met de Nederlandse investeringsinstelling willen we daarin verandering brengen."

De investeringsinstelling fungeert als een intermediair die weet op wat voor soort beleggingen pensioenfondsen en verzekeraars zitten te wachten, legt Kamp uit. "Stel: je hebt een aantal projecten bij ziekenhuizen die op zichzelf te klein zijn, dan worden die samengevoegd en in de juiste vorm gegoten, zodat het een interessante investering wordt."

Onderdeel van die investeringsinstelling is het Nationale Hypotheek Instituut, een soort pot waarin banken een deel van hun hypotheken kwijt kunnen. Pensioenfondsen en verzekeraars kunnen in die hypotheken investeren. De overheid staat garant voor deze investeringshypotheken. Omdat het alleen om leningen met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat, neemt het totale bedrag aan overheidsgaranties niet toe, stelt Kamp.

Een bijkomend voordeel van zo'n vehikel is volgens de bewindsman dat de hypotheekrente daalt. Doordat ook pensioenfondsen en verzekeraars zich op de hypotheekmarkt begeven, neemt de concurrentie namelijk toe. Dat heeft een prijsverlagend effect, is de redenering van Kamp.

Economische Zaken, als opvolger van het voormalige ministerie van Landbouw, stelt ook een aantal maatregelen voor op landbouwgebied. Zo moeten het antibioticagebruik in de veehouderij in 2015 met zeventig procent zijn teruggebracht. Ook worden plannen gemaakt om stallen vanaf 2015 duurzaam te bouwen.