'Meer grote financiële crises op komst'

Heftige financiële crises zullen in de toekomst steeds vaker voorkomen. Dat voorziet Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank, donderdag in het Financieele Dagblad. De mondialisering en technologische ontwikkeling maken de financiële sector steeds vatbaarder voor grote crises. Strengere regelgeving kan deze problemen niet beteugelen, stelt Wellink.

Statistisch gezien breekt er elke 25 jaar ergens een crisis uit, stelt Wellink. Voorheen bleef dat beperkt tot een lokaal probleem. Door de mondialisering vallen de crises in landen echter vaak samen, waardoor de kans op een mondiale crisis toeneemt. Hij wijst op de voorzichtige aankondiging van de Federal Reserve dat het Amerikaanse steunprogramma eindig is. Dat leidde meteen tot een storm op financiële markten.

Hoewel de hervormingsmaatregelen de goede kant op gaan, is de kans volgens Wellink klein dat ze een volgende financiële crisis kunnen voorkomen. Bepaalde risico's zijn nou eenmaal niet uit te sluiten, stelt hij. "We moeten leren omgaan met de dingen die we niet weten en daarom een robuuster systeem bouwen met fors hogere buffers."