Syrië: Amerikaanse beschuldigingen belachelijk

Een medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gereageerd op de Amerikaanse beschuldigingen. Volgens deze bron baseert Kerry  informatie op gegevens die vaak verstrekt zijn door de terroristen/jihadisten. Op het ministerie is men erg verbaasd dat een van de machtigste landen ter wereld zijn positie gebruikt om,  op zo’n naiëve manier, de media en –daarmee- algemene opinie probeert te misleiden. Dit alles om geweld te rechtvaardigen.

De medewerker weet het volgende te melden over de beschuldigingen van Kerry:

Syrië heeft Amerika gevraagd met echt bewijs te komen dat het regime chemische wapens heeft ingezet. Tot nu toe komt Kerry niet verder dan knip- en plakwerk van het internet en een vaag telefoontje.

Syrië heeft het onderzoeksteam van de VN nooit tegengewerkt. Ban Ki Moon heeft Syrië zelfs geprezen voor de goede samenwerking.

De VN heeft laten weten dat sporen van een gifaanval niet zo snel verdwijnen. Een paar dagen later op de plaats waar de aanval heeft plaatsgevonden aankomen, maakt niet zoveel verschil.

De beschuldiging dat Syrische soldaten drie dagen van tevoren wisten van de gifaanval, verwijst het ministerie naar het rijk der fabelen. Als bewijs hiervoor heeft men het VN-team meegenomen naar een ziekenhuis waar Syrische soldaten lagen die ook symptomen vertoonden.

Indien het de Verenigde Staten werkelijk gaat om het stoppen van het gebruik van chemische wapens, dan verwijst Syrië fijntjes naar een resolutie van de Veiligheidsraad. Met deze resolutie, waarvan Syrië  een van de grondleggers was, spreekt men de intentie uit om het Midden-Oosten vrij te maken van massavernietigingswapens.  Deze resolutie werd door veel landen ondertekend. Onder andere door Syrië, maar niet door de Verenigde Staten, waardoor het hele feest niet door ging.

Alleen al het feit dat Kerry niet van mening is dat de uitkomst van het onderzoeksteam belangrijk is, is veelzeggend, aldus de bron in Syrische ministerie. Het team zou alleen maar moeten constateren of er wel of geen chemische wapens gebruikt zijn en verder niet bekijken waar de aanval vandaan kwam. Kerry wil hiermee de Veiligheidsraad buitenspel zetten.

De medewerker concludeert tot slot dat het de Verenigde Staten totaal niet te doen is om het mensenleed, maar eerder om hun eigen belangen. De Syrische regering verwerpt elk rapport dat voor een uiteindelijke conclusie van de VN verschijnt.  Syrië gaat ervan uit dat de VN objectief blijft en zich niet onder druk gaat laten zetten door de enige overgebleven supermacht.