'Christenen slecht voor milieu'

"God, de HEER, bracht de mens dus in de tuin van Eden, om die te bewerken en erover te waken", staat te lezen in Genesis 2:15. Aangezien christenen hun heilige boekje zo serieus nemen, zou je dus denken dat ze zich ijverig aan hun taak kwijten. Niets blijkt minder waar. Christenen blijken namelijk aanzienlijk minder om het milieu te geven dan anderen.

Hoewel sommige christelijke leiders hun geloof een groenere uitstraling proberen te geven, rapporteert de meerderheid van de christenen nog steeds dat ze weinig milieubewust zijn. Het aantal blijft sterk achter bij volgers van andere geloven en bij niet-gelovigen.

"De resultaten impliceren dat deze veronderstelde 'vergroening' van het christendom nog niet omgezet is in een significante toename van groene opstellingen, ideeën en gedragingen van gewone christenen in de VS", zegt assistent-professor Aaron M. McCright van Michigan State University.

Overigens beweren sommige geleerden dat christendom en milieubewustzijn elkaar uitsluiten. In Genesis 1:26, net voordat hij Adam voor de eerste keer schept, zegt God namelijk over de mens: "Zij moeten heerschappij voeren over de vissen van de zee en de vogels van de hemel, over het vee, over de hele aarde en over alles wat daarop rondkruipt."