Politie grijpt opnieuw in op Taksimplein

Op het Taksimplein in Istanbul heeft zich dinsdag een kat-en-muisspel afgespeeld tussen demonstranten en de oproerpolitie. Nadat de politie het plein in de ochtenduren had schoongeveegd namen duizenden demonstranten in de loop van de dag weer bezit van het plein. Tegen de avond greep de politie opnieuw in met traangas en waterkanon, maar opnieuw keerden de demonstranten terug.

Verscheidene mensen werden na de jongste botsingen in ambulances afgevoerd.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat het geduld van de regering na twaalf dagen van protesten in Istanbul en andere steden opraakt. Erdogan liet maandag weten dat hij met vertegenwoordigers van de demonstranten zou gaan praten, maar dat gesprek, dat voor woensdag gepland stond, lijkt nu van de baan te zijn.

Erdogan verwerpt de beschuldiging dat hij zich steeds autocratischer gedraagt. Maar hij zegt dat de meerderheid van de Turkse kiezers achter hem staat en geeft aan dat zijn standpunt onwrikbaar is.

"Moeten wij soms voor hen op onze knieën en hun vragen 'ruim alsjeblieft jullie rotzooi op'? Ze mogen mij hard noemen, maar deze Tayyip Erdogan zal niet veranderen." Hij maakte duidelijk dat hij het gehad heeft met de demonstranten, die hij wegzette als vandalen en herrieschoppers die het aanzien van Turkije in het buitenland bezoedelen.

"Tot degenen op Taksim en elders die met oprechte gevoelens deelnemen aan de demonstraties zeg ik: ga weg en laat deze incidenten ten einde komen. Maar tot degenen die ermee door willen gaan zeg ik: het is voorbij. Van nu af aan dulden wij het niet meer. Wij zullen niet alleen een einde maken aan de acties, maar wij zullen ook de provocateurs en terroristen bij de nek grijpen en niemand zal er mee weg komen."

Erdogan heeft zijn eigen aanhang opgeroepen in het weekeinde in Istanbul en Ankara te demonstreren, om tegenwicht te bieden aan de onrust die volgens hem onderdeel is van een samenzwering tegen zijn regering. De demonstranten worden volgens hem 'gebruikt door bepaalde financiële instellingen, de rentelobby en mediagroepen, die de Turkse economie schade willen berokkenen en investeerders willen afschrikken'.