Dekker: exameneisen nog hoger

Voor scholieren die eindexamen doen, mag de lat de komende jaren nog hoger komen te liggen. Dat zegt Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) maandag in De Telegraaf. Hij juicht de aangescherpte exameneisen toe omdat scholieren met meer uitdagingen volgens hem in de toekomst nog beter presteren.

Zo'n 207.000 middelbare scholieren beginnen maandag aan hun eindexamen. Sinds vorig schooljaar moeten scholieren gemiddeld een voldoende halen voor alle vakken van het centraal examen. Vanaf dit schooljaar geldt ook dat leerlingen van de havo of vwo niet meer dan één 5 mogen halen voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde.

De regels werden aangescherpt na klachten van mbo- en hbo-instellingen en universiteiten over het niveau van scholieren die instromen. "Daarom is er nu extra aandacht voor taal, rekenen en een hogere lat voor de examens", zegt de staatssecretaris in de krant. "Met deze aanscherping hoop ik dat we de komende jaren echt vooruit kunnen", aldus Dekker.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) maakt zich nog wel zorgen over de strengere exameneisen. Het zou voor veel leerlingen nog onduidelijk zijn wanneer ze nu geslaagd zijn.

Door Mark van Eijk
Door Mark van Eijk