Begrotingstekort vorig jaar 4,1 procent

Het begrotingstekort van de Nederlandse overheid bedroeg in 2012 4,1 procent van het bruto binnenlands product. Dat blijkt uit het financieel jaarverslag van de rijksoverheid. Het Centraal Planbureau was begin maart nog uitgegaan van een tekort van 4,0 procent.

Met een begrotingstekort van 4,1 procent is het tekort wel voor het derde jaar op rij gedaald. In 2011 bedroeg het tekort nog 4,5 procent. Nederland voldoet nu al vier jaar niet aan de Europese drieprocentsnorm. In 2008, het jaar dat de kredietcrisis uitbrak, was er nog een overschot van een half miljard euro.

In absolute getallen bedroeg het begrotingstekort 24,4 miljard euro. De inkomsten bedroegen 220,5 miljard euro, de uitgaven 242,7 miljard euro.

Voorafgaand aan het jaar was in de Miljoenennota uitgegaan van 11,6 miljard euro hogere inkomsten. Die vielen echter tegen door de lagere belastinginkomsten, vooral als het gevolg van de economische krimp, terwijl was gerekend op groei van drie procent.

Gedurende 2012 was al duidelijk dat de economische groei lager zou uitvallen en nam de regering al bezuinigingsmaatregelen, onder meer in het Kunduzakkoord. Uiteindelijk is 2,6 miljard euro minder uitgegeven dan in de Miljoenennota was begroot. Het grootste deel van de bezuinigingen werd behaald bij veiligheid en justitie en ontwikkelingssamenwerking. Meer werd juist uitgegeven aan met name de zorg.