Wilders zoekt toenadering tot Vlaams Belang

Naast zijn geflirt met het extreemrechtse Franse Front National blijkt Geert Wilders nu ook in België een extreemrechtse partij te paaien. Hij heeft namelijk aangegeven graag samen te willen werken met het Vlaams Belang.

Vlaams Belang is in België geen onomstreden partij. De partij is de opvolger van het Vlaams Blok, dat werd opgeheven nadat het wegens racisme veroordeeld werd. Hoewel partijvoorzitter Filip Dewinter in een speech afstand nam van neonazisme en extreemrechts, duiken er in zijn partij toch steeds mensen op die banden hebben met openlijk extreemrechtse groeperingen.

Desondanks wil Wilders, wiens partij ook al tijden geteisterd wordt door beschuldigingen van extreemrechtse sympathieën, graag samenwerken met het VB. Hoewel hij vroeger afstand nam van die partijen, is hij nu van mening veranderd: "Ik heb meer met die partijen in het buitenland dan met de hele Tweede Kamer."

Het PVV-lid wil gaan samenwerken met Vlaams Belang en Front National om tegenwicht te bieden aan de samenwerkingsverbanden van socialisten, liberalen en christendemocraten in de EU: "We moeten kijken of we elkaar kunnen helpen en steunen. Dat zou een enorm signaal zijn."

Vlaams Belangvoorzitter en -icoon Dewinter is alvast enthousiast. Op Twitter schrijft hij: "Europese alliantie van Eu-kritische partijen: de toekomst van het echte Europa! Eurofiele partijen nu al met de daver op het lijf!"