Hollywoodbonzen woedend over BitTorrent deal

Filmbonzen in Hollywood lopen te schuimbekken van woede nu bekend is geworden dat de onafhankelijke studio Cinedigm een deal heeft gemaakt met BitTorrent. De kleine maatschappij wil het populaire medium gebruiken om promotie te maken voor de indiefilm Arthur Newman, vernemen we via de website van The Wrap.

Cinedigm maakte het afgelopen weekend bekend, dat ze de eerste zeven minuten van Arthur Newman, de nieuwste film van regisseur Dante Ariola met hoofdrollen voor Emily Blunt en Colin Firth, exclusief aan gebruikers van BitTorrent wil aanbieden. Hiermee kan de kleine filmmaatschappij een markt van zo'n 170 miljoen potentiële kijkers aanspreken. Een anonieme medewerker van een Hollywood studio omschrijft de aanbieding als "een afspraak met de duivel, die Cinedigm zal gebruiken als hun pion."

Voor de enkeling die de laatste tien jaar in een grot onder de grond heeft geleefd leggen we nog één keer uit wat BitTorrent is. BitTorrent is een technologie die het mogelijk maakt om grotere databestanden via het wereldwijde web te versturen. BitTorrent wordt echter ook al meer dan tien jaar in verband gebracht met de schending van auteursrechten. Zo viel onder meer de Zweedse politie in opdracht van de MPA (Motion Picture Association) het hoofdkwartier van The Pirate Bay binnen en werden tussen 2010 en 2012 zo'n 200.000 mensen aangeklaagd wegens het up- en downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal via BitTorrent.

Hollywood-studio's zijn jarenlang bezig geweest en hebben vele miljoenen dollars geinvesteerd om hun intellectuele eigendom te beschermen en zeggen dat Cinedigm door samen te werken met BitTorrent de financiële onderbouwing van de filmbusiness bedreigt. Ook leidinggevenden bij Warner Brothers en Sony vinden dat Cinedigm met hun plan de doos van Pandora heeft geopend, in een poging om meer aandacht voor hun film te krijgen.

Zoals te verwachten verwerpt BitTorrent alle aanklachten uit de entertainmentindustrie. In een gesprek met The Warp zegt Matt Mason, BitTorrent's vice-president van marketing, dat zijn bedrijf niet meer doet dan het aanbieden van technologie die gebruikers in staat stelt om grote bestanden te versturen. Hij benadrukt daarbij dat BitTorrent, net als bijvoorbeeld een fabrikant van mp3-bestanden of VHS-banden, geen rol heeft in welke content er via hun peer-to-peer sharing systeem wordt verzonden. "BitTorrent heeft nog nooit piraterij aangemoedigd," aldus Mason.

Wereldwijd zijn er zo'n 170 miljoen mensen die de officiële software gebruiken voor voornamelijk legitieme en legale downloads en Mason is ervan overtuigd dat de Hollywoodbazen zich beter zouden kunnen richten op een manier om met het bedrijf samen te kunnen werken. Ook Jill Calcaterra, chef marketing van Cinedigm, heeft een duidelijke mening over het gebeuren. "BitTorrent verwijten dat piraterij plaatsvindt, komt op hetzelfde neer als een snelweg aanklagen vanwege dronken bestuurders. Het kan positief zijn voor de industrie of het kan de industrie schaden. Wij willen het gebruiken om van onze indiefilm een groot succes te maken."

Sinds het vrijgeven van de beelden, heeft de preview van Arthur Newman al honderdduizenden downloads gegenereerd. Mason merkte dat er in de filmindustrie nogal wat wrevel bestaat tegen de technologie, die ook door websites met minder respect voor auteursrecht, zoals The Pirate Bay, wordt gebruikt. Mason zegt hierover: "Er komt een dag dat we met alle studio's zullen werken. Het is aan hen om te beslissen hoe snel ze naar de onderhandelingstafel komen en beseffen dat we niet de schurk zijn, maar helden." Als het echter aan de Tim Kuikjes van deze planeet ligt, zal het nog wel een tijdje duren voor die bewuste dag aanbreekt.