'Moszkowicz komt beloftes aan tuchtrechter niet na'

Advocaat Bram Moszkowicz is geen enkele belofte die hij deed bij het hoogste tuchtcollege van de advocatuur nagekomen. Dat concludeert NRC Handelsblad uit een rondgang langs de klagers in de tuchtzaak.

Het Hof van Discipline bepaalt maandag of Moszkowicz voor het leven uit het ambt wordt gezet. Die sanctie legde de Raad van Discipline hem 30 oktober op toen een reeks klachten gegrond werd verklaard en de advocaat er weinig blijk van had gegeven de klachten serieus te nemen. Zo was hij niet bij de behandeling van de zaak en de uitspraak aanwezig.

De advocaat werd geschrapt van het tableau omdat hij grote contante betalingen aannam. Ook kwam hij toezeggingen om cliënten zelf bij te staan niet na en verleende hij hun slechte rechtsbijstand. Verplichte bijscholingscursussen volgde de strafpleiter niet. Verder maakte hij niet duidelijk waar contante voorschotten van tienduizenden euro's aan werden besteed en stuurde hij rekeningen voor werk dat niet was gedaan.

In februari beloofde Moszkowicz het tuchtcollege dat hij de vijf voormalige cliënten die geld terugvorderden tegemoet zou komen. Onder hen is de veroordeelde Montenegrijnse drugshandelaar B., die nog 25 duizend euro terug wil. Zijn huidige advocaat Meindert Doornbos zegt tegen de krant dat hij nog niks van Moszkowicz heeft gehoord. Een andere advocaat heeft dezelfde ervaring.

Deken van de orde van advocaten in Amsterdam Germ Kemper zegt in de krant dat Moszkowicz nog steeds geen redelijke financiële verantwoording van zijn praktijk kan geven. Sinds september is volgens hem geen enkele vooruitgang geboekt. Vorige week bleek al dat Moszkowicz geen nieuwe jaarrekeningen bij de Kamer van Koophandel heeft ingeleverd. De laatste stamt uit 2007.

Moszkowicz heeft aangegeven dat hij vooral wordt gestraft omdat hij niet genoeg bijscholing zou volgen, maar dat hij bezig is met een inhaalslag. Recent schreef hij zich volgens de krant ook in voor de 'Piketcursus Strafrecht' die eind vorige maand werd gegeven. Medecursisiten hebben hem echter niet gezien.