Banken verdienen meer aan hypotheken

Banken maken sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 meer winst op hypotheken. Huiseigenaren betalen veertig tot 123 euro bruto per maand meer. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag op basis van eigen onderzoek.

Banken bieden steeds minder hypotheken aan. Op de hypotheken die ze nog wel aanbieden, of op lopende hypotheken waarvoor een nieuwe rente moet worden vastgesteld, vragen ze een hogere rente. Zo proberen banken te voldoen aan de hogere kapitaaleisen die zijn ingevoerd naar aanleiding van de kredietcrisis. "Dat Nederlandse banken hun balansen moeten versterken om crisisbestendiger te worden, kost consumenten geld", zegt ACM-topman Chris Fonteijn.

Steeds minder bedrijven bieden bovendien hypotheken aan. Van kartelvorming is geen sprake, maar de ACM is wel bezorgd, omdat nieuwe spelers op korte termijn niet zijn te verwachten. De ACM gaat de komende tijd onderzoeken wat er moet gebeuren zodat buitenlandse banken en andere aanbieders wel de Nederlandse hypotheekmarkt willen betreden. Meer concurrentie kan de problemen op de woningmarkt helpen oplossen, stelt de ACM.

De ACM is de instelling die is voortgekomen uit de fusie van de OPTA, de Nederlandse Mededingingsautoriteit en de Consumentenautoriteit.