Miljoenenboete NMa voor taxivervoer

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft twee boetes van in totaal 8,3 miljoen euro opgelegd aan de Rotterdamse Mobiliteits Centrale (RMC). Dat maakte de kartelwaakhond maandag bekend. RMC heeft aanbestedingsafspraken gemaakt met twee andere taxibedrijven die volgens de NMa onder het kartelverbod vallen.

RMC heeft met IJsselsteden Taxi Combinatie en BIOS, ieder afzonderlijk, afspraken gemaakt over aanbestedingen voor taxivervoer in de regio Rotterdam. BIOS kreeg een boete van 643 duizend euro. IJsselsteden kreeg slechts duizend euro boete, omdat dit bedrijf in november 2010 failliet is gegaan. Zes leidinggevenden kregen een boete tot 120 duizend euro per persoon voor hun rol in de overtredingen.

RMC en IJsselsteden kwamen tot een afbakening van 'thuismarkten' in Rotterdam die zij over en weer zouden eerbiedigen. Deze afspraak duurde van 18 december 2007 tot 27 augustus 2010. Met BIOS en een gezamenlijke dochteronderneming kwam RMC overeen niet te bieden op opdrachten waarvoor een van de betrokken taxibedrijven reeds het vervoer regelde. Deze afspraak duurde korter, van 17 april 2009 tot 1 maart 2011.

In beide gevallen ging het om aanbestedingen van contracten voor het (groeps)vervoer van scholieren, gehandicapten, ouderen en zieken. Tegen deze besluiten is door nagenoeg alle partijen bezwaar aangetekend. Na bezwaar is beroep en hoger beroep mogelijk.