Bigelow verdedigt martelen Bin Laden-film

Kathryn Bigelow heeft gereageerd op de stortvloed aan kritiek over de martelscènes in haar film Zero Dark Thirty, over de jacht op Osama Bin Laden. "Ik vraag me af of de gevoelens die worden geuit over mijn film niet beter geprojecteerd kunnen worden op diegenen die verantwoordelijk zijn voor het beleid van de Amerikaanse regering", schrijft de regisseuse in de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

"Experts verschillen enorm van mening over feiten rond de missie van de geheime diensten en ongetwijfeld blijft dat debat bestaan", gaat Bigelow verder. "Ik denk persoonlijk dat Bin Laden is gevonden dankzij intelligent speurwerk", aldus de regisseuse.

"Martelingen waren, zoals we allemaal weten, een onderdeel van de eerste stadia van de jacht. Dat betekent niet dat ze direct leidden tot de schuilplaats van Bin Laden." Bigelow en scenarist Mark Boal werkten al aan Zero Dark Thirty, die vanaf volgende week in de bioscoop draait, voordat Bin Laden in 2011 in Pakistan werd gevonden en gedood.

"Degenen die werken in de kunsten weten dat het tonen van beelden niet hetzelfde is als het goedkeuren ervan", schrijft de 61-jarige Bigelow. "Als dat zo zou zijn, zou geen enkele kunstenaar meer iets onmenselijks kunnen tonen." Volgens de regisseuse is dat verschil de eerste stap in het bekoelen van de verhitte discussie.

Een aantal Amerikaanse politici is ontsteld over de manier waarop Bigelow het gebruik van martelingen in beeld brengt. Daarnaast laat de Amerikaanse Senaat onderzoeken of de CIA geheime informatie heeft gelekt naar Bigelow en Boal. Ook het Pentagon voert dergelijk onderzoek uit.

Oud-presidentskandidaat John McCain vindt dat de film het idee geeft dat de martelingen uiteindelijk hebben geleid tot het vinden van Bin Laden. Hij eiste dat de filmmakers vooraf aan de kijkers duidelijk zouden maken dat de film niet is gebaseerd op feiten. De film opent nu met een verklaring dat de film is gebaseerd op verklaringen van directe betrokkenen.


Bigelow verdedigt martelscènes Bin Laden-film (Foto: Novum)