Director Guild Awards negeren grote namen

Aanstaande donderdag worden de Oscarnominaties bekendgemaakt door de Academy. Met de naderende onthulling hiervan lijken overige nominaties weinig impact meer te hebben. De Directors Guild Awards wisten zich echter alsnog te onderscheiden door drie grote regisseurs te negeren bij het bekendmaken van hun nominaties.

Natuurlijk is de concurrentie tussen de regisseurs groot, want een eenduidige favoriet voor het belangrijkste filmevenemant van het jaar lijkt nog steeds niet gevonden te zijn. De nominaties voor Kathryn Bigelow, Tom Hooper en Steven Spielberg waren te verwachten, maar dat dit ten koste zou gaan van Quentin Tarantino (Django Unchained), David O. Russell (Silver Linings Playbook) én Paul Thomas Anderson (The Master) lag minder in de lijn der verwachtingen. 

Saillant detail hierbij is dat het trio eerder wel genomineerd werd voor een Directors Guild Award, maar geen van de drie regisseurs wist de nominatie te verzilveren. Dat betekent dus dat ze dit jaar weer naast één van de grootste regisseursprijzen grijpen. 

In de 64 jaar dat de DGA uitgereikt worden, won in slechts zes gevallen de winnaar ervan uiteindelijk niet de Oscar voor Beste Regisseur.  Een slecht voorteken dus voor de drie uitvallers. Hieronder de vijf genomineerden, die dus betere vooruitzichten lijken te hebben voor het winnen van het beroemdste gouden beeldje in februari. De Directors Guild Awards worden uitgereikt op 2 februari.

Ben Affleck, Argo (eerste nominatie)
Kathryn Bigelow, Zero Dark Thirty (tweede nominatie, ze won de award eerder voor The Hurt Locker)
Tom Hooper, Les Misérables (tweede nominatie, hij won de award eerder voor The King's Speech)
Ang Lee, Life of Pi (vierde nominatie, hij won de award eerder voor Brokeback Mountain en Crouching Tiger, Hidden Dragon)
Steven Spielberg, Lincoln (elfde nominatie, hij won de award eerder voor Saving Private Ryan, Schindler's List en The Color Purple)