Gemeente Haren wilde alternatief Project X-feest

De gemeente Haren wilde een alternatief feest organiseren in plaats van het Project X-feest, maar zag daar op het laatste moment van af. Artiesten, beveiliging en podiumbouwers stonden stand-by maar werden op de ochtend waarop de rellen plaatsvonden afgezegd. Dat zegt burgemeester Rob Bats in het televisieprogramma De Vijfde Dag, dat donderdagavond wordt uitgezonden.

Bats betreurt zijn besluit. "Met de wijsheid van dat moment dacht ik de juiste beslissing te hebben gemaakt", zegt Bats over 22 september. Hij spreekt van de zwaarste dag in zijn werkzame leven. "Niemand had verwacht dat een onschuldige uitnodiging op internet kon ontaarden in duizenden rellende jongeren."

In het EO-programma vertelt de Groningse evenementenorganisator Chris Garrit dat hij in de week voor de Projext X-rellen door de gemeente werd gebeld. Het gemeentebestuur wilde een alternatief feest organiseren om mogelijke onrust te voorkomen. Garrit maakte een draaiboek voor een feest op een grasveld net buiten Haren. De kosten werden geraamd op veertigduizend euro.