VUmc komt met verbeterplan

Het VUmc in Amsterdam voert een reeks maatregelen door om de kwaliteit van de zorg, patiëntveiligheid en de samenwerking tussen artsen te verbeteren. Dat maakte het ziekenhuis donderdag bekend.

Ook stappen drie leden van de raad van toezicht op. In de loop van volgend jaar zal een nieuwe raad van bestuur aantreden. Daarmee hoopt het ziekenhuis de afstand tussen de raad van bestuur en de werkvloer te verkleinen.

Daarnaast hoopt het ziekenhuis met het verbeterplan het vertouwen van patiënten zo snel mogelijk te herstellen. "Het is, al met al, een pakket met stevige maatregelen geworden, waarbij we ook onszelf niet ontzien", licht voorzitter van de raad van toezicht Cees Veerman toe. "Maar dat is nodig om het vertrouwen in VUmc te herstellen." Een saillant detail: Veerman blijft zelf aan.

Het Amsterdamse ziekenhuis kwam dit jaar meerdere keren in opspraak. Artsen van de longafdeling lagen met elkaar overhoop en tv-producent Eyeworks maakte zonder toestemming van patiënten filmopnames op de afdeling Spoedeisende Hulp. Deze week werd bekend dat er op de afdeling kindergeneeskunde mogelijk is gefraudeerd met declaraties.