'Veel werkende jongeren onder sociaal minimum'

Mogelijk leven tienduizenden jongeren die werken en op zichzelf wonen onder het sociaal minimum. Die schatting maakt vakbond FNV Jong dinsdag. De vakbond wil dat het kabinet maatregelen neemt om de financiële positie van jongeren te verbeteren.

Nu verdienen veel jongeren tot 23 jaar niet meer dan het minimumjeugdloon, wat volgens de vakbond gemiddeld veertig procent onder het minimumloon ligt. Een deel van deze jongeren woont zelfstandig, waardoor rondkomen lastig is. "Een hoger eigen risico in de zorg, hoge woonkosten en meer lenen om je opleiding te kunnen betalen, staan in schril contrast met de lage jeugdlonen en kleine baantjes waar jongeren massaal in worden gedrukt", stelt FNV Jong-voorzitter Dennis Wiersma.

Om de armoede tegen te gaan wil de vakbond onder meer dat alle jongeren vanaf 18 jaar in aanmerking komen voor het minimumloon, in plaats van het lagere minimumjeugdloon.

FNV Jong gaat voor zijn berekeningen uit van een grens van 1019 euro per maand voor een alleenstaande. Volgens Wiersma is het lastig om inzicht te krijgen in de omvang van de groep jongeren die onder het sociaal minimum zit. FNV Jong baseert zich onder andere op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, maar die cijfers geven niet aan hoeveel zelfstandig wonende jongeren onder het sociaal minimum zitten.

FNV Jong maakt zelf de schatting dat het ongeveer 25.000 jongeren van tussen de 18 en 23 betreft. "Maar we willen graag dat deze groep beter in kaart wordt gebracht", zegt Wiersma. In totaal leven in die leeftijdscategorie 342.000 jongeren op zichzelf.