'Grieken hebben nog miljarden nodig'

Griekenland heeft de komende jaren bijna 33 miljard euro extra steun nodig. Dat meldden diverse media maandag op basis van documenten waar de ministers van Financiën van de eurolanden zich in Brussel over buigen.

Het extra geld is vooral nodig om het land 2 jaar langer de tijd te geven om aan zijn financiële doelen te voldoen. Hierdoor zou in de periode tot en met 2014 een financieringsgat ontstaan van circa 9 miljard euro ten opzichte van de oorspronkelijke plannen. Doordat de opbrengsten van privatiseringen tegenvallen zou daarnaast ongeveer 6 miljard euro meer nodig zijn dan eerder werd gedacht.

Bij 2 jaar uitstel van de bezuinigingsdoelen is in de periode 2015-2016 nog eens 17,6 miljard euro nodig. Zonder uitstel zouden de extra kosten in die periode ook al ruim 14 miljard euro bedragen, omdat de Grieken anders dan eerder gedacht in die jaren waarschijnlijk nog geen toegang zullen hebben tot de normale financiële markten.

Die schattingen zijn afkomstig van de vertegenwoordigers van de EU, het IMF en de ECB die toezicht houden op de financiële en economische vorderingen van Griekenland. Eerder werd al duidelijk dat zij zouden adviseren Griekenland 2 jaar extra te geven bij het saneren van de overheidsfinanciën. Het extra geld dat hiermee gemoeid is, zou onder meer kunnen worden opgebracht door de rente op de huidige noodleningen te verlagen of de looptijd van de leningen te verlengen.

Het uitstel betekent dat Griekenland in 2016 een primair overschot bereikt van 4,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Het primair overschot is het verschil tusen de inkomsten en de uitgaven van een land exclusief het bedrag dat aan rente op staatsleningen wordt betaald.

Dit doel werd eerder voor 2014 gesteld. Mede door de diepe economische recessie in Griekenland lijkt de uitvoering ervan echter onmogelijk.