Regenboogvlag siert stadhuis Amsterdam

Amsterdam hangt tijdens de Gay Pride de regenboogvlag uit. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten na een verzoek van D66.

De vlag, het internationale symbool voor homo-emancipatie, wappert vanaf woensdag naast de Amsterdamse, Nederlandse en Europese vlag. Zaterdag en zondag worden vier regenboogvlaggen gehesen. De andere drie blijven dan in de kast liggen omdat deze alleen op werkdagen omhooggaan.

D66-raadslid Gerolf Bouwmeester vroeg vrijdag aan burgemeester Eberhard van der Laan of de regenboogvlag ook kon worden gehesen. Hij vindt dat Amsterdam een voorbeeldfunctie heeft wat betreft homotolerantie. Bouwmeester reageerde verheugd op de reactie van het college. "Blij met het besluit van burgemeesters en wethouders", zei hij op Twitter.

De vlaggen op het Amsterdamse stadhuis zorgden eerder deze maand voor discussie toen de stad de Europese vlag uithing. De PVV eiste toen dat de Nederlandse driekleur ook zou worden gehesen. Dat bleek snel te kunnen worden geregeld.