FOK!filmtips van de dag: Johnny Guitar

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Johnny Guitar 1

De Tour de France is weer voorbij en dat is goed nieuws voor liefhebbers van de betere filmklassiekers. Onze Zuiderburen van de zender één hebben ook vanmiddag weer een fijne film voor ons in petto. Johnny Guitar wordt door veel westernliefhebbers erkend als één van de betere in zijn genre. In de film draait het om Vienna (Joan Crawford), een vrouw van middelbare leeftijd die een kroeg heeft waar regelmatig The Dancin' Kid (Scott Brady) en zijn bende langskomen. Een nabijgelegen dorpje wil echter niks weten van zowel Vienna als de bende en willen ze graag permanent zien verdwijnen. De dorpsgenoten worden ook nog een keer opgejut door Emma Small die de kroegeigenares graag in het stof wil zien bijten. Als Vienna op het punt staat ten onder te gaan krijgt ze onverwachts hulp van Johnny Guitar (Sterling Hayden), een oude bekende van haar. Al snel merkt ze echter dat Johnny niet meer de oude is.

Johnny Guitar 2

De uit New York afkomstige Nicholas Ray maakte met Johnny Guitar een voor die tijd behoorlijk van de standaard afwijkende westernfilm. Zo zijn het in deze film niet de schurken die in het zwart gekleed gaan en zijn ook de rollen van mannen en vrouwen omgewisseld. Toen Ray interesse toonde voor het verhaal bleken de rechten in handen te zijn van Joan Crawford. Crawford dacht vervolgens te kunnen uitmaken wie er in de film mee zouden doen maar was zwaar teleurgesteld toen Mercedes McCambridge werd gecast voor de rol van Emma. Crawford en McCambridge konden elkaar niet uitstaan en hadden zowel voor als achter de camera ruzie met elkaar.

Johnny Guitar 3

Toen Johnny Guitar in 1955 in de bioscopen verscheen kreeg de film een leeftijdskeuring mee van 18 jaar en ouder. Toen de film 52 jaar later op dvd verscheen was de leeftijdseis verlaagt naar 6 jaar en ouder. Liefhebbers van een goeie western mogen deze film absoluut niet missen. De FOK!filmtip van vandaag is de tijdloze klassieker Johnny Guitar, 14.00 uur op één.

Johnny Guitar 4

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!