'Grieken brengen geld terug naar de bank'

Grieken hebben na de verkiezingsuitslag van zondag recordhoeveelheden geld teruggebracht naar Griekse banken. Dat schrijft de Griekse krant Kathimerini op basis van een rondgang langs bankiers.

Dagelijks zouden Grieken honderd tot tweehonderd miljoen euro terugbrengen naar banken. Daarbij is de uitstroom van geld tot stilstand gekomen, waardoor er sprake is van netto-instroom van geld, aldus de krant.

Veel Grieken waren bang dat een verkiezingsoverwinning door de linkse partij Syriza tot een confrontatie met de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds zou leiden. Als de internationale schuldeisers dan hadden besloten de kredietkraan dicht te draaien, zou Griekenland waarschijnlijk noodgedwongen uit de euro zijn gegaan. De angst op een 'grexit' was dermate hoog dat Grieken dagelijks voor meer dan een half miljard euro van de banken hebben gehaald.

De centrumrechtse partij Nea Dimokratia won de verkiezingen van afgelopen zondag uiteindelijk. Hun leider Antonis Samaras is bezig een meerderheidsregering te vormen met PASOK en Democratisch Links.

PASOK-leider Evangelos Venizelos zei dinsdag dat woensdag nog een regering kan worden gevormd. Alle drie de partijen willen Griekenland in de euro houden, maar willen wel de afspraken die Griekenland heeft gemaakt voor 240 miljard euro aan noodleningen heronderhandelen.


'Grieken brengen geld weer terug naar de bank' (Foto: Novum)