ETA-kopstuk opgepakt in Frankrijk

De Franse politie heeft in samenwerking met de Spaanse autoriteiten de militaire leider van de gewapende Baskische afscheidingsbeweging ETA opgepakt. Oroitz Gurruchaga Gogorza en zijn assistent Xabier Aramburu werden in het stadje Cauna in het zuidwesten van Frankrijk ingerekend. Zij reden in een auto met vervalst kenteken en hadden vuistvuurwapens bij zich, zegt het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken.

Gurruchaga (30) sloot zich in 2008 bij de ETA aan en zou nu de hoogste militaire commandant van de groep zijn. Hij leidde volgens de Spaanse autoriteiten ook de inspanningen van de ETA om nieuwe leden te rekruteren. Aramburu (32) vluchtte in 2010 naar Frankrijk nadat hij was aangeklaagd voor een reeks bomaanslagen.

De ETA heeft sinds eind jaren zestig 829 mensen vermoord in een gewelddadige campagne die was gericht op de stichting van een eigen Baskische staat in het noorden van Spanje en zuidwesten van Frankrijk. De groep is door Spanje, de Europese Unie en de Verenigde Staten tot terroristische organisatie bestempeld. Door verschillende arrestatiegolven is de groep in de afgelopen jaren gedecimeerd. In oktober verklaarde de ETA dat zij voorgoed de wapens neerlegde.