Boeing 727 met opzet gecrasht in Mexicaanse woestijn

In de Sonorawoestijn in Mexico is een opzettelijke crash van een Boeing 727 uitgevoerd om de impact van een viegtuigcrash op het menselijk lichaam te bestuderen. Tegelijkertijd werd gekeken naar de gevolgen van een dergelijk ongeluk op het frame van het vliegtuig.

Het opzettelijk laten neerstorten vond plaats op 27 april en is daarmee de eerste keer in bijna 30 jaar dat een passagierstoestel opzettelijk gecrasht is voor een wetenschappelijk experiment, aldus Fox News. Het neerstorten van de Boeing was uitgevoerd voor een documentaire van Discovery Channel. Hiervoor werden camera's geplaatst in het toestel en op de grond. Het toestel was gevuld met crash test dummies en de piloot verliet het vliegtuig voor de crash. Vervolgens is de 727 door middel van afstandsbesturing 'aan de grond gezet'.

Het geheel is vanuit verschillende hoeken gefilmd. De gemaakte beelden zullen worden gebruikt voor het programma Curiosity van Discovery Channel en zullen later dit jaar uitgezonden worden.

Volgens Discovery was het doel een 'serieuze, maar overleefbare crashlanding van een passagiersvliegtuig neer te zetten.' "Dit baanbrekende project maakt gebruik van een echte crash van een vliegtuig en kan helpen grote vragen te beantwoorden hoe vliegtuigcrashes beter te overleven zijn." Aldus Eileen O'Neill, president van Discovery. Verder werd aangegeven dat een extensieve schoonmaakactie werd gedaan, zodat er geen schade aan het milieu zal ontstaan. Het wrak zal worden geborgen. De vorige keer dat men opzettelijk een vliegtuig liet neerstorten was in 1984 in de Mojave woestijn in Californië, toen NASA en de FAA een Boeing 720 lieten crashen.