[F1] Uitslag Grand Prix van China

Nico Rosberg heeft zijn eerste zege in de Formule 1 te pakken. De Mercedes-coureur werd in China na 56 ronden als eerste afgevlagd, voor de McLarens van Jenson Button en Lewis Hamilton. Hamilton neemt door zijn derde plaats wel de leiding over in het kampioenschap.

De race in Shanghai ging van start met Nico Rosberg op poleposition, voor zijn teamgenoot Michael Schumacher, de Sauber van Kamui Kobayashi en de Lotus van Kimi Räikkönen. Jean-Eric Vergne moest vanuit de pits vertrekken nadat Toro Rosso zijn auto aangepast had.

Rosberg kende een goede start, waarbij hij zijn poleposition verzilverde, voor Schumacher, Jenson Button en Räikkönen. Lewis Hamilton klom naar plaats vijf, terwijl Kobayashi terugviel naar plaats zeven. Wereldkampioen Sebastian Vettel kende een slechte start, waarbij hij van de elfde plaats naar de veertiende stek terugviel.

Rosberg wist in het begin van de race een gat van drie seconden te slaan met zijn teamgenoot Schumacher, terwijl Button niet bij de Duitser aan kon dringen. Her en der op de baan waren in de eerste ronden gevechten, maar vanwege de verschillen waren er geen inhaalpogingen. Red Bull haalde Webber al na zeven ronden binnen voor zijn eerste stop.

Vele andere coureurs volgden zijn voorbeeld, waarbij Hamilton nipt voor Webber naar buiten kwam, terwijl Räikkönen aan beide coureurs een plaats verloor. De eerste Mercedes die binnengehaald werd was Schumacher in ronde 13. De Duitser kwam de baan op achter Button en Hamilton, maar moest snel daarna opgeven met een rechtervoorwiel dat niet vastgezet was.

Na vijftien ronden leidde Perez, voor Massa die beiden nog niet gestopt waren. Rosberg lag derde, voor Button, Hamilton, Webber, Räikkönen, Alonso, Kobayashi en Grosjean, Snel hierna zocht Perez de pits op, waardoor hij terugviel naar de tiende plaats. Massa reed even aan de leiding, maar Rosberg haalde hem op zijn veel nieuwer rubber al snel in om zo weer aan de leiding te gaan. Perez lag tiende, maar door een foutje moest hij die plaats laten aan Vettel die langzaam maar zeker opklom in de race.

Nog voordat de race halverwege was hadden Webber en Hamilton al hun tweede stop gemaakt, ze vielen terug naar de dertiende en veertiende stek. Hamilton zat enkele ronden vast achter Massa, terwijl de ook gestopte Button hiervan profiteerde door een groter gat naar zijn teamgenoot te slaan.

De teams gebruikten verschillende strategiën, waardoor het lastig in te schatten was welke coureur op welke plaats reed. Na 32 ronden was in ieder geval de stand: Rosberg, Grosjean, Button, Perez, Hamilton, Webber, Vettel, Maldonado, Alonso en Di Resta. Achteraan had Caterham-coureur Heikki Kovalainen problemen, maar na een langzaam rondje wist hij nog de pits te bereiken en nieuw rubber te halen.

De stop van Rosberg na 34 ronden gaf Button de leiding, bijna tien seconden voor de Duitser. Button moest nog een stop maken, terwijl dit al de laatste stop voor Rosberg was. Achter dit duo reed Hamilton, die rondenlang door de Sauber van Perez opgehouden was, op plaats drie. Alonso reed op plaats vier, voor zijn teamgenoot Massa die vele andere coureurs ophield.

De toppers kwamen na veertig van de 56 ronden binnen voor hun laatste stop, waarbij Button veel tijd verloor, omdat het linkerachterwiel er niet op wilde. Hij kwam als zesde weer buiten, in het groepje dat geleid werd door Massa. De ook gestopte Hamilton en Alonso reden hierachter. Dit gaf Rosberg lucht om naar de zege te rijden.

Massa maakte in ronde 41 zijn tweede en laatste stop, waarna het gevecht om de tweede plaats begon. Hamilton wist hierbij de achtste plaats van Maldonado en even later de zevende van Senna af te pakken. Alonso probeerde even later ook Maldonado te pakken, maar maakte een fout en viel terug tot achter Perez. Webber haalde met nog elf ronden te gaan Grosjean in, de Fransman gaf zich niet gewonnen, maar hij raakte buiten de racelijn en hiermee buiten de baan.

De Lotuscoureur viel terug naar de achtste plaats en hield al wheelbangend maar net Maldonado, Perez en Alonso achter zich. Laatstgenoemde profiteerde hiervan door uiteindelijk Perez weer te passeren. Acht ronden voor het einde gooide Hamilton de knuppel in het hoenderhok door in de eerste bocht Webber aan te vallen, de move mislukte, maar later in de ronde ging het snel.

Vettel passeerde Räikkönen voor plaats twee, waarna de Fin zich gewonnen moest geven en uit positie was. Dit zorgde ervoor dat Button hem in kon halen, evenals Hamilton die in dezelfde actie ook Webber passeerde. Räikkönen viel uiteindelijk terug tot de twaalfde plaats in iets meer dan een ronde tijd. Ook Vettel kon de tweede stek niet vasthouden, want vier ronden voor het einde wist Button hem te pakken op het lange rechte stuk. Enkele ronden later volgden Hamilton en Webber. Verder naar achteren wilde Alonso Maldonado passeren, maar de Venezolaan gaf zich niet gewonnen.

Na 56 ronden werd Rosberg voor het eerst in zijn 111 races tellende Formule 1-carrière afgevlagd als winnaar van een F1-race. Button werd tweede, terwijl Hamilton de laatste plaats op het podium bezette. De overige punten gingen naar Webber, Vettel, Grosjean, Senna, Maldonado, Alonso en Kobayashi. Het was voor het eerst sinds 1955 dat Mercedes als constructeur weer een zege boekte.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd
1 Nico Rosberg Mercedes 1:36:26.929
2 Jenson Button McLaren +20.626
3 Lewis Hamilton McLaren +26.012
4 Mark Webber Red Bull +27.924
5 Sebastian Vettel Red Bull +30.483
6 Romain Grosjean Lotus +31.491
7 Bruno Senna Williams +34.597
8 Pastor Maldonado Williams +35.643
9 Fernando Alonso Ferrari +37.256
10 Kamui Kobayashi Sauber +38.720
11 Sergio Perez Sauber +41.066
12 Paul di Resta Force India +42.273
13 Felipe Massa Ferrari +42.779
14 Kimi Räikkönen Lotus +50.573
15 Nico Hulkenberg Force India +51.213
16 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +51.756
17 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1:03.156
18 Vitaly Petrov Caterham +1 Ronde
19 Timo Glock Marussia +1 Ronde
20 Charles Pic Marussia +1 Ronde
21 Pedro de la Rosa HRT +1 Ronde
22 Narain Karthikeyan HRT +2 Ronden
23 Heikki Kovalainen Caterham +3 Ronden
DNF Michael Schumacher Mercedes +44 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos. Rijder Team Punten
1 Lewis Hamilton McLaren 45
2 Jenson Button McLaren 43
3 Fernando Alonso Ferrari 37
4 Mark Webber Red Bull 36
5 Sebastian Vettel Red Bull 28
6 Nico Rosberg Mercedes 25
7 Sergio Perez Sauber 22
8 Kimi Räikkönen Lotus 16
9 Bruno Senna Williams 14
10 Kamui Kobayashi Sauber 9
11 Romain Grosjean Lotus 8
12 Paul di Resta Force India 7
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 4
14 Pastor Maldonado Williams 4
15 Daniel Ricciardo Toro Rosso 2
16 Nico Hulkenberg Force India 2
17 Michael Schumacher Mercedes 1
18 Felipe Massa Ferrari 0
19 Timo Glock Marussia 0
20 Charles Pic Marussia 0
21 Vitaly Petrov Caterham 0
22 Heikki Kovalainen Caterham 0
23 Pedro de la Rosa HRT 0
24 Narain Karthikeyan HRT 0


Voorlopige constructeursstand

Pos. Team Punten
1 McLaren 88
2 Red Bull Racing 64
3 Scuderia Ferrari 37
4 Sauber F1 Team 31
5 Mercedes AMG Petronas 26
6 Lotus F1 Team 24
7 Williams F1 Team 18
8 Sahara Force India 9
9 Scuderia Toro Rosso 6
10 Marussia Racing 0
11 Caterham F1 Team 0
12 HRT F1 Team 0