ACTA toch getoetst door Hof van Justitie

De Europese Commissie houdt vast aan het plan om het omstreden ACTA-verdrag ter beoordeling voor te leggen aan het Europese Hof van Justitie. Dit doet de EC ondanks het feit dat het Europees Parlement niet op een oordeel van het Hof wil wachten.

Het Europees Parlement wil het omstreden verdrag in juni behandelen. Als het moet wachten op een uitspraak van het Hof, kan de procedure anderhalf jaar vertraging oplopen.

Eurocommissaris Karel de Gucht hoopt dat het laten toetsen door het Hof ervoor zorgt dat de bezwaren die burgers tegen het verdrag hebben, weggenomen worden. Het Hof moet zich buigen over de vraag: "Is ACTA in overeenstemming met de Europese Verdragen, in bijzonder met het Verdrag voor Fundamentele rechten van de Europese Unie?"

Hoewel het Europees Parlement niet verplicht is te voldoen aan de vraag van de Europese Commissie om voorlopig nog niet te oordelen over het verdrag, hoopt De Gucht dat het Europees Parlement 'het Europese Hof van Justitie respecteert en wacht op diens oordeel voordat het zijn eigen standpunt op ACTA bepaalt.'

Eerder dit jaar heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen die stelt dat ook de Nederlandse regering moet onderzoeken of het omstreden verdrag niet in strijd is met de grondrechten van Nederlandse burgers. Tot die tijd zal Nederland het verdrag niet ondertekenen.

Het ACTA-verdrag is bedoeld om de handel in namaakartikelen en piraterij op het internet tegen te gaan. Het verdrag wordt sterk bekritiseerd. Volgens velen gaat het verdrag veel te ver. Ook de onderhandelingen over het verdrag zouden erg ondoorzichtig zijn geweest.