Eye Film Instituut open voor publiek

Het Eye Film Instituut opent donderdagochtend de deuren van zijn nieuwe onderkomen voor het publiek. Na een bouwperiode van ruim tweeënhalf jaar kunnen om 10.00 uur de eerste bezoekers naar binnen. Het voormalige Filmmuseum staat de komende week in het teken van de voltooide verhuizing naar de noordoever van het IJ in Amsterdam.

De officiële opening vond woensdagavond plaats in aanwezigheid van koningin Beatrix. Het gebouw was te bereiken via een pont met rode loper. Buiten was een lichtshow te zien. De afwezigheid van de architecten van het gebouw, Delugan Meissl, uit protest tegen het interieur, gaf de avond echter een wat minder feestelijk tintje.

Het filminstituut gaat desondanks tot volgende week woensdag gewoon door met de feestelijkheden. Tijdens het openingsfestival kunnen bezoekers naast de wereldpremière van de Nederlandse stomme film De Bertha uit 1913 kijken naar films van Charlie Chaplin, Martin Scorsese, Paul Verhoeven en Stanley Kubrick.

Zaterdag vindt de Nederlandse rodeloperpremière plaats van het Franse kostuumdrama Les Adieux à la Reine met regisseur Benoît Jacquot. In totaal gaan in de openingsweek tien internationale titels, drie Nederlandse, en twee kinderfilms in première.