Verhagen: Tijdelijke steun voor NedCar

Het kabinet is bereid NedCar tijdelijke steun te geven, als er een serieuze overnamekandidaat is met een goed plan. Dat heeft minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) woensdagavond gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer over de toekomst van de met sluiting bedreigde autofabriek in Born.

Verhagen wilde niet zeggen wat de steun van de overheid kan inhouden, om onderhandelingen met eventuele overnamekandidaten niet te beïnvloeden. Hij herhaalde dat de staat NedCar niet zelf zal overnemen. "Participatie door de overheid sluit ik uit. De overheid is geen goede ondernemer."

Verschillende partijen hadden gevraagd of de deeltijd-ww niet kan worden opengesteld voor NedCar. Volgens minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) is dat geen optie. De regeling is niet bedoeld voor één bedrijf. Bovendien bestaat het risico dat het toch niet tot een overname komt. Werknemers komen dan alsnog op straat te staan en hebben geen recht meer op ww.

Volgens Verhagen hebben zich al bedrijven gemeld die meer willen weten over de mogelijkheden van een overname. Hij wilde niet zeggen welke. Of de interesse serieus is, blijkt pas als er duidelijkheid is over de voorwaarden van een eventuele overname.

Verhagen gaat volgende week naar Japan, onder meer om te praten met de top van Mitsubishi, het moederbedrijf van NedCar. Hij wil de belofte dat Mitsubishi zal meewerken aan een overname en als dat niet lukt, uitvoering geeft aan een eerder afgesproken sociaal plan voor de 1500 Nedcar-werknemers.

De PvdA en de ChristenUnie vinden dat premier Mark Rutte (VVD) mee moet naar Japan, om de boodschap extra kracht bij te zetten. Verhagen zei dat niet nodig te vinden, maar beloofde dat Rutte zich met de kwestie zal bemoeien als de druk op Mitsubishi moet worden verhoogd.

Mitsubishi wil de NedCar-fabriek in Born eind dit jaar sluiten, omdat de verkoop van auto's in Europa tegenvalt. De werknemers hebben woensdag in Den Haag gedemonstreerd tegen sluiting van de fabriek, en waren 's avonds in groten getale bij het Kamerdebat.

Vrijwel de gehele Tweede Kamer sprak tijdens het debat uit dat het kabinet Mitsubishi moet houden aan het sociaal plan en zich maximaal moet inspannen voor een doorstart. Alleen de Partij voor de Dieren sloot zich daar niet bij aan. Volgens deze partij moet de staat NedCar overnemen en moet de fabriek elektrische auto's gaan produceren.