Van Gaal sluit terugkeer naar Ajax niet uit

Louis van Gaal sluit niet uit in de toekomst ooit terug te keren naar Ajax als er een beroep op hem wordt gedaan. "Ik zeg niet dat de deur voorgoed op slot zit", zegt hij in een interview met voetbalblad Elf. "Maar misschien ben ik dan wel ergens aan de slag. Ik ben in een bevoorrechte positie dat ik kan beslissen wat ik wil."

Van Gaal was vanaf de zomer graag aan de slag gegaan als algemeen directeur van Ajax, maar de rechter zette een streep door de benoeming omdat Johan Cruijff door de overige commissarissen niet in de aanstelling was gekend.

De kans dat Ajax nu in rustiger vaarwater terecht gaat komen, acht Van Gaal klein. "Zover ik denk en uit alles wat ik hoor, heeft deze club heel nodig structuur nodig. En daar zijn krachtige mensen voor nodig."

Alles toevertrouwen aan onervaren mensen als Wim Jonk en Dennis Bergkamp vindt Van Gaal veel te riskant. "De essentie van de vraag kan toch niet zijn wat iemand als ex-speler heeft gedaan", vraagt hij zich af. "Het gaat er toch om of hij de kennis en ervaring heeft om een functie binnen het technisch hart te vervullen? Dat móet toch de vraag zijn."

In een Cruijff-lijn gelooft Van Gaal niet. "Er is net zo min een Cruijff-lijn als een Van Gaal-lijn. Er bestaat alleen maar een Ajax-visie en die is er al zeker 25 jaar. Ik heb daar ook aan bijgedragen net als Cruijff, alleen heb ik er langer gewerkt."