Amsterdam kernenergievrije gemeente

De Amsterdamse gemeenteraad is woensdag met ruime meerderheid akkoord gegaan met een voorstel van GroenLinks om de stad tot kernenergievrije gemeente te bestempelen. Enkel de VVD en het CDA stemden tegen.

Het voorstel betekent dat Amsterdam zich aan een energieaanbieder zal binden die geen kernenergie levert. Bovendien is de opslag van kernafval op Amsterdams grondgebied vanaf nu taboe, en zal de gemeente ook geen medewerking verlenen aan een eventuele kerncentrale binnen de gemeentegrenzen.

Kernenergie Nee Bedankt (Publieke Omroep / VPRO)"Het gebruik van kernenergie is de doodsteek voor een  doorbraak van wind- en zonnestroom", aldus de motivering van GroenLinks-raadslid Tamira Combrink. "We zijn blij dat Amsterdam nu expliciet verklaart dat kernenergie niet duurzaam en schoon is en daarom van haar energiebehoefte wil uitsluiten", valt Roderic Evans-Knaup van Red Amsterdam haar bij.

Het voorstel is een reactie op het voornemen van het kabinet om meer ruimte te geven aan kerncentrales en kernenergie, stellen de voorstanders in de hoofdstedelijke gemeenteraad.

Stadhuis (Stopera), Amsterdam (Google Streetview)
Stadhuis (Stopera), Amsterdam (foto: Google Streetview)