Gekraakt Shell-gebouw Amsterdam vrijdag ontruimd

Het pand op het voormalige Shell-terrein in Amsterdam-Noord dat sinds enige tijd wordt bezet door krakers, wordt vrijdag ontruimd. Justitie verdenkt de krakers van meerdere strafbare feiten. Ook veroorzaken ze ernstige overlast, meldt een woordvoerder.

Het Groot Laboratorium stond al op de lijst om te worden ontruimd bij de eerstvolgende ontruimingsronde, maar justitie heeft vanwege de ernst van de situatie in het pand besloten tot een spoedontruiming. "Er zijn ruzies, vernielingen en er is sprake van een gevaarlijke situatie voor de krakers in het pand." In het pand verblijven op sommige nachten tientallen krakers.

Volgens de politie is het gebouw zeer vies en liggen op verschillende plekken menselijke uitwerpselen. De krakers zouden nauwelijks aanspreekbaar zijn omdat ze onder invloed zijn. Vorige week werd in het pand bovendien een dode man aangetroffen die aan een overdosis was overleden. Verder zou een groep van vijftien krakers maandag een man hebben aangevallen en gestoken met een mes. Eerder werden al drie andere krakers op heterdaad betrapt bij koperdiefstal.

Het pand werd begin november nog gekraakt door sympathisanten van de Occupy-beweging. Die pakten een paar weken later hun biezen omdat mensen van buitenaf het pand zouden misbruiken als feestruimte. De Occupyers wilden niet met hen worden geassocieerd.