André Kuipers opent Top 2000 op Radio 2

Vanuit het ruimtestation ISS geeft André Kuipers op eerste kerstdag het startschot voor de 13e editie van de Top 2000 op Radio 2. Om 12.00 uur kondigt de astronaut het nummer Torn van Natalie Imbruglia aan. Daarna wisselen 11 presentatoren elkaar af om vanuit het Top 2000 Café in Hilversum af te tellen naar Bohemian Rhapsody van Queen. Deze klassieker klinkt op oudejaarsavond tegen 24.00 uur uit de speakers.

De Europese ruimtevaartorganisatie zag het aanvankelijk niet zitten om Kuipers kort na zijn aankomst al vrij te maken voor de openingshandeling. Maar de ruimtevaarder wist zijn werkgever persoonlijk over te halen. Van Radio 2 kreeg hij een USB-stick mee met daarop de complete lijst.

De luisteraars van Radio 2 brachten dit jaar 3 miljoen stemmen uit om de volgorde te bepalen. De nummer 1 van vorig jaar, The Eagles met Hotel California, staat nu op de tweede plaats. Op drie staat Child in Time van Deep Purple. De lijst kent dit jaar in totaal 96 nieuwe noteringen.

De astronaut staat in eigen land volop in de belangstelling. Ruim 1 miljoen Nederlanders zagen vrijdagavond live op televisie hoe Kuipers het internationale ruimtestation ISS betrad na een ruimtereis van 2 dagen. Bij zijn lancering vanuit Kazachstan zaten woensdag ruim 800.000 Nederlanders voor de buis.

André Kuipers opent Top 2000 op Radio 2
André Kuipers opent Top 2000 op Radio 2 (Foto: ANP)