Aantal hiv-besmettingen onder homo's daalt

Het aantal hiv-besmettingen onder homoseksuelen lijkt te stabiliseren. Het aantal infecties is de afgelopen twee jaar een fractie gedaald. Dat blijkt donderdag uit het jaarrapport van de Stichting HIV Monitoring.

Sinds 1998 telde de stichting jaarlijks steeds meer hiv-besmettingen. In 2008 steeg het aantal nieuwe infecties tot een recordhoogte van ruim achthonderd. Nu blijkt dat het aantal nieuwe diagnoses in 2009 en 2010 met 750 besmettingen iets lager uitvalt.

De stichting denkt dat de daling te maken heeft met een verbetering in het testgedrag. Daardoor kan in een eerder stadium van de infectie worden gestart met behandeling en is de kans op verspreiding een stuk lager.

Directeur van Stichting HIV Monitoring, Frank de Wolf, noemt dat positief nieuws. "Het lijkt erop dat succes wordt geboekt met het testen en behandelen", reageert hij. Dat de hiv-epidemie nu onder controle is, wil hij nog niet zeggen. "Het blijft een fragiele balans. Iets meer risicogedrag of een verslapping in het testgedrag kan deze balans gemakkelijk verstoren, net als de verspreiding van een resistent virus."

Het aantal besmettingen onder hetero's neemt overigens wel iets toe. In tegenstelling tot asielzoekers die de ziekte in hun land van herkomst hebben opgelopen, stijgt het aantal onder autochtonen. "Dat heeft te maken met een toename van onveilige seks", licht De Wolf toe.

In totaal, dus inclusief hetero's, werden vorig jaar zo'n duizend nieuwe hiv-besmettingen geregistreerd. Dat waren er in 2009 nog 1100. Volgens het rapport is de stijgende trend in het aantal infecties voorbij.