Nederland bij 'stiekeme' Griekenland-bijeenkomsten

Nederland komt regelmatig heimelijk bijeen met Finland en Duitsland om te praten over de problemen in de eurozone. Dat vertelde minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) dinsdag op RTL Z. De drie landen zijn Griekenland zat, zegt de minister.

De eerste bijeenkomst tussen de drie noordelijke eurolanden vond plaats naar aanleiding van de Finse eis voor een onderpand, in ruil voor steun aan Griekenland. Sindsdien komen de drie landen vaker bijeen in Berlijn. Vrijdag is weer een bijeenkomst.

De drie landen, allen in bezit van een triple-A-kredietstatus, hebben onder meer gesproken over een plan van aanpak rond de problemen in Griekenland. Het Griekse parlement is het nog niet eens over een bezuinigingspakket. Oppositieleider Antonis Samaras weigert zijn handtekening onder de plannen te zetten. Hierdoor zou het land zich 'buiten het politieke spel zetten', stelt De Jager.

Mochten de bezuinigingen die voortvloeien uit het Europese reddingsplan niet worden doorgevoerd, dan gaat 'de geldkraan dicht', dreigt De Jager. Griekenland moet in december de zesde tranche aan noodhulp overgemaakt krijgen. Komt het geld van het Internationale Monetaire Fonds en de eurolanden niet, dan kan het land failliet gaan.


Nederland bij 'stiekeme' Griekenland-bijeenkomsten (Foto: Novum)