Grieks begrotingstekort hoger dan verwacht

Het begrotingstekort van Griekenland kan dit jaar boven de negen procent van het bruto binnenlands product uitkomen. Dit is tegen de eerder verwachte 8,9 procent à 9 procent en komt door het verder wegzakken in economische recessie, stelt een senior overheidsfunctionaris woensdag.

"Het tekort ligt waarschijnlijk boven de negen procent, omdat de recessie dit jaar op zo'n zes procent zal komen. De eerste raming zal luiden dat het begrotingstekort rond 9,2 procent ligt", aldus de functionaris met directe kennis van de Griekse staatsfinanciën.

"Het innen van belasting blijft het grootste probleem", zegt hij, terwijl hij erop wijst dat in de laatste twee maanden van het jaar de Griekse staat 12 miljard euro aan belastinginkomsten incalculeert en dat dit rond de 10 miljard euro kan blijven steken.

De Griekse conservatieve leider Antonis Samaras, wiens partij deelneemt aan de nieuwe regeringscoalitie, maakte eerder woensdag bekend dat de economie dit jaar krimpt met 6 procent. Eerder werd 5,5 procent voorzien.

Het hoger dan verwachte tekort kan het land ertoe dwingen meer bezuinigingen af te kondigen. Hierop zouden de inspecteurs van de trojka van Internationaal Monetair Fonds, Europese Centrale Bank en Europese Unie kunnen aandringen als ze wellicht al vrijdag met de regering in Athene spreken.

De trojka moet beslissen of een volgend deel van 8 miljard euro van het internationale steunpakket wordt vrijgegeven. Dit bedrag is hard nodig, aldus de functionaris. "De schatkist raakt leeg. Alle betalingen van de staat zijn bevroren, salarissen en pensioenen uitgezonderd.