Gevolgen crisis binnenkort voelbaar

Nederlanders zijn er de afgelopen jaren op vooruit gegaan, ondanks de economische crisis die in 2008 losbarstte. Vanaf volgend jaar zullen de gevolgen van de crisis echter voelbaar worden voor de burger. Dat zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau in een woensdag verschenen rapport.

Tot nu toe heeft Nederland de crisis volgens de onderzoekers goed doorstaan, want het gaat momenteel nog steeds goed met de Nederlander. De kwaliteit van leven is hoog en de afgelopen tien jaar vooruitgegaan, maar volgens de onderzoekers pakken donkere wolken zich samen boven Nederland.

De crisis heeft nog weinig invloed gehad op de leefsituatie van mensen, omdat bedrijven eerst te maken krijgen met de economische achteruitgang. Vervolgens komt de overheid aan de beurt en daarna pas de burger.

De Nederlandse inkomens zijn in de periode 2001 tot en met 2009, na correctie van de prijsstijgingen, gestegen met zes procent. Bij alleenstaande ouderen was dat zelfs tien procent en voor oudere paren zestien procent. Deze verbetering komt door de stijging van de AOW en de verbeterde pensioenregelingen. Armoede onder gepensioneerden komt met 2,4 procent weinig voor.

De loonstijgingen worden de komende jaren voor het grootste deel tenietgedaan, doordat de koopkracht zal dalen. Het SCP voorspelt dat het overheidstekort in 2015 twee keer zo groot zal zijn als vorig jaar werd voorspeld.

Verder is het eigenwoningbezit sinds 2002 sterk gestegen, waardoor de gestegen hypotheekkosten nu een risico vormen, omdat de woningprijzen sinds 2008 flink zijn gedaald. Het aantal huiseigenaars met een hypotheek die hoger ligt dan de verkoopwaarde lag in 2009 rond vijftien procent. Dit zal veel mensen weerhouden van een verhuizing, omdat bij verkoop een restschuld ontstaat.

De meerderheid van de Nederlanders blijkt pessimistisch over waar het met Nederland gaat. Toch maakt tachtig procent zich over de eigen toekomstige financiële situatie geen zorgen. Het SCP vermoedt dat in 2012 een eind komt aan dit optimistisch denken en dat de lange reeks van bezuinigingen iedereen zal raken.