[WK] Cavendish kampioen na sprint

Mark Cavendish is wereldkampioen wielrennen op de weg geworden bij de profs. De Brit was na een weinig boeiende koers in en rond Kopenhagen de sterkste in de massasprint. Het podium werd vervolledigd door Matthew Goss en André Greipel. Pim Ligthart was de beste Nederlander op de 21e plaats.

Vroeg in de rit reden zeven man weg met daarbij Kiserlovski, Roux, Iglinskiy, Lastras, Poos, Chuzhda en Kangert die maximaal acht minuten voorsprong kregen. Pas na een kleine 150 kilometer kwam er een tegenaanval met de Belgen Kaisen en Vansummeren, Offredo, Paolini en Clarke.

Bij een grote valpartij op tachtig kilometer van de finish werd de uittredend wereldkampioen Thor Hushovd plots kansloos voor een nieuwe titel. Hij lag bij de valpartij en kwam daardoor alleen op een behoorlijke achterstand te zitten. Ondertussen waren vooraan de twee groepen bij elkaar gekomen, waardoor er elf man (zonder Poos, die moest lossen) op kop kwamen te leggen. Het peloton volgende inmiddels op een minuut. Het tweede peloton zat daar weer een minuut achter.

Vanuit het peloton probeerden diverse groepjes te ontsnappen, maar pogingen van Weening, Mollema en diverse malen de Italiaan Vicsconti werden snel door de Britten geneutraliseerd. Twee ronden voor het einde besloot Roux uit de kopgroep te ontsnappen, waarna de overige tien man zich lieten inlopen. Roux werd op anderhalve ronde van het einde ingelopen, waarna zijn landgenoot Voeckler, Sörensen en Lodewyck weggingen.

Hoogerland had lang genoeg gewacht en besloot op de enige andere hobbel in het parcours te demarreren. Hij kwam snel bij de koplopers, maar ze werden op een kleine acht kilometer van de streep ingelopen. Daarna was een chaotische voorbereiding op de sprint. De Australiërs trokken deze aan.

Gilbert ging als eerste aan en kwam er niet uit, terwijl Cavendish op tijd uit het wiel kwam. De Brit wist op de licht hellende strook zijn sprint vol te houden en werd wereldkampioen, voor zijn ploeggenoot bij HTC Matthew Goss en de Duitser André Greipel. Pim Ligthart was de beste Nederlander op de 21e plaats.

Uitslag wereldkampioenschap wielrennen

# Renner Nat Tijd
1 Mark Cavendish GBr 5:40.27
2 Matthew Goss Aus z.t.
3 André Greipel Dui z.t.
4 Fabian Cancellara Zwi z.t.
5 Jurgen Roelandts Bel z.t.
6 Romain Feillu Fra z.t.
7 Borut Bozic Slo z.t.
8 Edvald Boasson Hagen Noo z.t.
9 Oscar Freire Spa z.t.
10 Tyler Farrar VS z.t.
21 Pim Ligthart NED z.t.