'Verlaging overdrachtstaks heeft maar kort effect'

De verlaging van de overdrachtsbelasting zal maar een kortstondig positief effect hebben op de woningmarkt. Het consumentenvertrouwen dempt de woningverkopen, voorspelt het economisch bureau van de ING. Sinds de crisis in de jaren tachtig wilden nog nooit zo weinig mensen een huis kopen.

ING verwijst bij zijn voorspelling naar een vergelijkbare belastingmaatregel in de Verenigde Staten, die slechts voor een tijdelijke piek in de woningverkoop zorgde. Dat de maatregelen daar maar tijdelijk waren, was daarop van invloed stelt het onderzoeksbureau van de bank.

Ook in Nederland is de verlaging van de overdrachtsbelasting naar twee procent geen definitieve maatregel. Het kabinet is van plan om medio 2012 de overdrachtsbelasting weer op het oude tarief van zes procent te zetten.

"De maatregel leidde er dus vooral toe dat mensen die al van plan waren een huis te kopen de beslissing naar voren haalden", lichten de onderzoekers toe. "Ook konden onderhandelende partijen met een gat tussen vraag- en biedprijs er eerder uitkomen. Tot extra vraag leidde de maatregel amper."

Of in Nederland de belastingmaatregelen überhaupt effect hebben is nog niet bekend. Een enquête van Vereniging Eigen Huis wijst wel op toegenomen woningverkopen. Ook de bezoekcijfers van websites zoals Funda stemmen positief.

Of de verkoop echt omhoog is gegaan nadat de maatregel op 15 juni is ingegaan, wordt pas in september en oktober duidelijk. Dan maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek cijfers bekend over de inschrijvingen van de verkoopaktes in het register van het kadaster. Omdat dit meestal twee tot drie maanden later plaatsvindt dan de ondertekening van het verkoopcontract, zijn de effecten dan pas meetbaar.

ING ziet verschillende ontwikkelingen die de verkopen juist dempen. Onder consumenten heerst momenteel een groot gebrek aan vertrouwen. Negentig procent geeft aan 'zeker niet' een huis te gaan kopen in de komende twaalf maanden. Dit is volgens de bank het hoogste niveau sinds de crisis begin jaren tachtig. In de afgelopen tien jaar schommelde dit percentage tussen de 82 en 89 procent.

Daarnaast is het voor starters moeilijk om een huis te kopen. Zeventig procent kan met het modale inkomen dat zij verdienen een huis kopen van rond de 140.000 euro. De gemiddelde huizenprijs bedraagt momenteel 250.000 euro.