Moody's geeft Portugal junkstatus

Moody's Investors Service heeft zijn waardering voor Portugal met vier stappen verlaagd naar junkstatus, omdat het land aanvullende hulp nodig heeft, maakt de kredietbeoordelaar dinsdag bekend. Moody's is de eerste van de ratingbureaus die de schulden van Portugal waardeert op junk.

De kredietbeoordelaar zei dat het onwaarschijnlijk is dat Portugal in staat zal zijn om in 2013 financiering uit de private markten te halen, indien het tweede reddingspakket voor Griekenland vereist dat privé-investeerders hun Griekse schuldpapier moeten laten doorrollen.

"Deze ontwikkeling is belangrijk, omdat het de economische risico's vergroot voor huidige beleggers, maar ook omdat het in de toekomst ontmoedigend kan werken voor de private sector om nieuwe leningen te verschaffen en omdat het de kans verkleind dat Portugal op een duurzame manier toegang zal krijgen tot de markt", zei Moody's.

Het Portugese ministerie van Financiën reageerde door te stellen dat Moody's geen rekening houdt met de recente stappen die Portugal heeft ondernomen om de bezuinigingsmaatregelen te versnellen.