'DWHN stuk beter dan Comedy Live'

Het satirische RTL-nieuwsprogramma Dit Was Het Nieuws (DWHN) was afgelopen zaterdag een stuk beter dan BNN-concurrent Comedy Live van Jan Jaap van der Wal. Dit zegt tv-recensent Jean-Pierre Geelen maandag in zijn Volkskrant-column.

Geelen: "Hoewel vrijwel alle makers voortkomen uit de broedplaats Comedytrain, stonden ze nu tegenover elkaar. De VARA vertoonde zaterdagavond Van der Wals oude onemanshow 'Zonder Band', gevolgd door Comedy Live, waar hij het nieuws van de week doorneemt. Op datzelfde tijdstip werd zijn stoel bij het hernieuwde DWHN op RTL 4 bezet door oudgediende Thomas Acda. Die zich na tien jaar afwezigheid had voorgenomen Van der Wal terug te pakken voor diens grappen over te dikke mensen als Acda: 'Niet over zijn hazenlip, dat zou gemeen zijn en laag. Niet nodig ook: ik heb zijn nieuwe tv-programma gezien.'"

'Publiek Comedy Live gedrogeerd'
"Het haast satanische lachsalvo vanaf de tribune verraadde al de kijkcijferverhoudingen van de volgende ochtend. Twee buitenlandse formats, beide met de actualiteit als inspiratiebron. Wellicht omdat Comedy Live alle teksten eerst nog in sketches moet gieten, ontbreekt die actualiteit daar veel meer dan in DWHN. Helaas ontbreekt het Comedy Live ook (nog steeds) aan goede teksten met een stevige punchline. Ook de acteerprestaties laten nog te wensen over", bekritiseert de tv-recensent het BNN-programma.

Comedy Live kon zaterdag rekenen op een schamele 284.000 kijkers versus 1,4 miljoen voor DWHN. Geelen vraagt zich serieus af wat er mis is met het aanwezige publiek bij Comedy Live: "Maar de doodsklap is het live-publiek. Waar in DWHN de oprechte lach van de verrassing klinkt, hoor je in de opzichtige lachkrampen na zelfs de flauwste grollen in Comedy Live dat het publiek vooraf gedrogeerd of gehersenspoeld moet zijn door een ambitieuze floormanager."

"Het drijft op de hoge grapdichtheid, scherpe teksten en improvisatietalent van Heertje, Acda en hun wisselende gasten", complimenteert de Volkskrant-publicist DWHN.

'DWDD accumulatie van kwijl'
Wat Geelen ook prettig vindt is dat in DWHN niets gespaard lijkt te worden: "Heertje stak de draak met de adverteerder door opzichtig aan het jasje van zijn gast te ruiken en te vragen of dit met Robijn wasverzachter was gewassen. De Wereld Draait Door (DWDD) is volgens Heertje 'een accumulatie van kwijl', 'een soort Tell Sell, maar dan langer.' RTL Boulevard: 'Bagger'. Waar een grap als deze in elk geval niet uit de mond van de dienstdoende royaltywatchers zal komen: 'De vader van Maxima heeft de verjaardag van zijn dochter niet kunnen bijwonen. Ter verhoging van de feestvreugde heeft hij wel een Zuid-Amerikaanse feestband in zee laten kieperen.'"

Volgens Geelen kan het loslippige team van DWHN nog voor spannende personeelsfeestjes gaan zorgen bij RTL. "Ik verheug me op een fijn verslagje bij Albert Verlinde", sluit de tv-recensent af.


'Dit Was Het Nieuws stuk beter dan Comedy Live'