VN: 600 migranten dood na zinken boot

Vrijwel alle opvarenden van een boot met zeshonderd Afrikaanse migranten die vrijdag in het zicht van de haven van Tripoli zonk, zijn vermoedelijk verdronken. Dat heeft de Verenigde Naties bekendgemaakt.

De VN beschuldigt de Libische regering ervan betrokken te zijn bij een toenemend aantal gevallen van mensensmokkel met fatale afloop. De slachtoffers zijn voornamelijk arbeiders uit Noord-Afrika die in Libië werkten. De migranten zouden door soldaten van het regime van Moammar Gadhafi op overvolle boten gedwongen worden. Volgens Italië stuurt Gadhafi de boten met migranten als vergelding naar Europa.

De toegenomen illegale immigratie is volgens een woordvoerder van Gadhafi de prijs die Europa moet betalen voor zijn militaire en politieke steun aan de opstandelingen die de regering omver proberen te werpen.

Vanaf de dag dat de NAVO de militaire operatie in Libië startte, begonnen schepen met vluchtelingen uit te varen. Aan boord van de gammele boten van de mensensmokkelaars is zelden voldoende voedsel en water. Eerder verdronken zeker achthonderd mensen toen drie schepen zonken. Daar komen nu zeshonderd slachtoffers bij.

De afgelopen dagen kwamen vijf boten met zeker 2400 mensen aan op het Italiaanse eiland Lampedusa. Elk van die boten had hulp nodig van de Italiaanse kustwacht, melden de VN.

De vluchtelingenorganisatie van de VN (Unhcr) heeft Europese landen opgeroepen meer hulp te bieden aan vluchtelingen uit Libië. Europese oorlogsschepen zouden alle migranten die ze op zee zien direct kunnen helpen, in plaats van te wachten tot ze een noodoproep ontvangen, aldus de Unhcr.