[Giro] Contador voorbereid op 'zware' Giro

Alberto Contador begint komende zaterdag goed voorbereid Ronde van Italië. Hij noemt het een zware editie en zijn grootste test tot nu toe.

Contador won de Giro in 2008, het jaar dat hij was uitgesloten van deelname aan de Tour de France. "Als het om het parkoers gaat, is dit zeker de zwaarste grote ronde waaraan ik begin", aldus Contador. "Er zitten een paar flinke bergen tussen. In tegenstelling tot in 2008 ken ik nu de details, mijn tegenstanders en heb ik me terdege voorbereid." In 2008 kreeg Contadors ploeg pas een week voor de start te horen dat ze mochten meedoen.

"Ik denk dat de route nu veel zwaarder is dan in het jaar dat ik de Giro won. Ook al is het waar wat sommige renners zeggen, dat dat ook een loodzware Giro was. Maar toch lijkt deze me moeilijker." Etappes negen, veertien en twintig lijken het zwaarst. In de negende rit gaat het peloton tweemaal over de Etna, terwijl in de veertiende rit de aankomst ligt op de Zoncolan, een klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 11,9 en stukken van 22 procent. Rit twintig is een etappe van 242 kilometer met daarin de deels niet geasfalteerde klim naar de top van de Finestre en de aankomst in Sestrière.

Naast de zware bergetappes zijn er ook drie tijdritten. "Ze zijn belangrijk want elke seconde die je kunt pakken kan cruciaal zijn. Maar ik denk niet dat de ploegentijdrit zo'n impact heeft als bijvoorbeeld in de Tour van 2009."