Winsten op eerste handelsdag Europa

De Europese beurzen boekten maandag, op de eerste handelsdag van 2011, flinke winsten. Beleggers reageerden enthousiast op gunstige cijfers over de Chinese, Europese en Amerikaanse economie.

De AEX-index sloot met een plus van 5,29 punten op een stand van 359,86 punten. Dat is een winst van 1,5 procent. De MidKap-index voor het middensegment steeg 0,9 procent tot 644,42 punten. De grote Europese beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 2,5 en 1,1 procent. De beurs in Londen was maandag nog gesloten.

Beleggers in Europa reageerden maandag positief op de publicatie van een meevallende stand van de inkoopmanagersindex voor de productiesector in de eurozone. Ook in afzonderlijke landen, onder meer in Frankrijk en Italië, groeide de productie harder dan verwacht. In Duitsland was de groei ongeveer in lijn met de verwachting.

In de VS kwam kort na de opening van de beurzen op Wall Street een vergelijkbaar cijfer naar buiten, dat gunstig uitviel. Ook een cijfer over de bouwuitgaven in de VS kwam hoger uit dan analisten hadden verwacht. De handel op Wall Street profiteerde van de meevallende data.

Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen wees erop dat de markt in de VS een versnelling van de productiegroei al had verwacht. "Het effect van de voorraadopbouw begint af te nemen, maar door de aantrekkende consumentenbestedingen begint de productie nu flink op stoom te komen."

In het nieuwjaarsweekend bleek dat de inflatie in China in december iets was afgezwakt. Beleggers putten hier uit hoop dat de kans op verdere maatregelen om de prijsstijgingen af te remmen, kleiner wordt. De angst is dat dergelijke maatregelen zullen leiden tot een vertraging van de groei van de Chinese economie.

Submitter:  Bron: ANP