Amsterdam maakt agenten vrij voor jacht veelplegers

De Amsterdamse politie maakt 250 agenten vrij om veelplegers aan te pakken. Een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan bevestigt donderdag een bericht hierover in De Telegraaf.

Het aantal overvallen op woningen en winkeliers is de afgelopen jaren toegenomen. Ook is er meer geweld op straat, waarbij steeds vaker wapens worden gebruikt. "Als je met de politie praat, dan blijkt dat veel van die jongens bekenden zijn van de politie. Dan vraag je je af waarom de politie ze dan niet pakt. Maar dat komt doordat daar geen capaciteit voor is. Dus is gezegd: als wij die veelplegers aanpakken zo belangrijk vinden, moeten we er maar mensen voor vrijmaken."

De gevolgen van het vrijmaken van de agenten zijn ingrijpend. Politie, justitie en de gemeente zijn de gevolgen nog in kaart aan het brengen. Gedacht wordt aan het geven van meer verantwoordelijkheid voor de veiligheid aan organisatoren van bijvoorbeeld dancefeesten en voetbalwedstrijden. Ook zouden wijkbureaus 's nachts gesloten kunnen blijven.