Steunpakket Ierland in de maak

De ministers van Financiën van de zestien eurolanden zijn zondagmiddag in Brussel bijeen om de laatste hand te leggen aan een steunpakket voor Ierland. Naar verwachting leidt het ingelaste beraad tot noodleningen van 85 miljard euro uit het noodfonds van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarvan zou 30 miljard bestemd zijn voor het redden van de in zwaar weer verkerende Ierse banken.

Na afloop van de bijeenkomst van de eurolanden vergaderen de ministers van Financiën van alle EU-lidstaten. Dat is nodig omdat ook het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken, die de euro nog niet hanteren, willen meebetalen aan steun voor Ierland.

Ierland is het eerste land dat een beroep doet op het noodfonds van 750 miljard dat eurolanden en IMF eerder dit jaar instelden. Voordien was Griekenland al geholpen met een bedrag van 110 miljard. De reddingsacties zijn nodig om de stabiliteit van de euro te waarborgen. Minister Jan Kees de Jager van Financiën sloot kort voor het overleg in Brussel niet uit dat ook over hulp aan andere landen gepraat wordt. Portugal en Spanje kampen eveneens met een schuldencrisis.

Volgens een Duitse woordvoerder praten de ministers van Financiën zondag ook over het opzetten van een permanent noodfonds voor de euro. Het huidige fonds heeft een tijdelijk karakter en loopt in 2013 af. Vooral Duitsland wil dat in de toekomst ook privébeleggers de rekening gepresenteerd krijgen als een euroland in problemen komt. Om het noodfonds permanent te maken, is een wijziging van het EU-verdrag van Lissabon nodig.