'China hervat export zeldzame grondstoffen'

China lijkt de export van zeldzame grondstoffen naar Japan te hebben hervat. De Japanse minister voor handel en industrie Akihiro Ohata heeft dit vrijdag gezegd.

Japanse bedrijven meldden dat China de leveringen in september vrijwel had stopgezet. Japan en China waren toen in een diplomatiek conflict verwikkeld over de aanhouding van een Chinese vissersboot in de buurt van eilanden die de twee landen elkaar betwisten.

"Er zijn tekenen van verbetering", zei Ohata vrijdag. Van de 27 Japanse bedrijven die in de stoffen handelen, hebben er zestien aan het ministerie laten weten dat de leveranties weer normaal lijken te zijn. Bij een eerdere rondvraag hadden alle bedrijven gezegd dat de export gestopt was.

Of de export inderdaad hervat is, is niet helemaal duidelijk. Sojitz, een Japans conglomeraat dat zeldzame grondstoffen importeert, liet weten dat er niets veranderd was.

Van de zeldzame grondstoffen die cruciaal zijn voor de fabricage van hightech-producten als mobiele telefoons, computerschijven of hybride auto's, is 97 procent afkomstig uit China. Van een officieel exportverbod was geen sprake. Japanse bedrijven meldden alleen dat door toegenomen inspecties en extra rompslomp in Chinese havens de verzending stil was komen te liggen.

Japan overweegt nu zelf een centrum voor hergebruik van de zeldzame grondstoffen op te zetten. Ook zoekt het samenwerking met andere Aziatische landen, zoals Vietnam en Mongolië, om nieuwe mijnen te ontwikkelen.