Producent De Laurentiis overleden

De Italiaanse filmproducent Dino de Laurentiis is op 91-jarige leeftijd overleden in Los Angeles. Dat heeft het Italiaanse persbureau Ansa donderdag bekendgemaakt.

Augostino de Laurentiis, zoals hij in werkelijkheid heette, produceerde in bijna zestig jaar 166 titels in zowel Italië als daarbuiten. Hij was verantwoordelijk voor sommige van de grootste Italiaanse films uit de geschiedenis, waaronder Riso Amaro (Bittere Rijst, 1949) van regisseur Giuseppe de Santis, La Strada (1954) van Federico Fellini en La Grande Guerra (1959) van Mario Monicelli. Deze laatse film won op het Film Festival van Venetië een Gouden Leeuw en werd genomineerd voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Ook in Hollywood was De Laurentiis lang actief. Zo werkte hij samen met de regisseurs Sidney Lumet, David Lynch en Ingmar Bergman. Ook maakte hij meerdere grote publieksfilms, waaronder de twee Conan-films met Arnold Schwarzenegger, Serpico (1973) met Al Pacino, de cultfilm Army of Darkness (1992) en Hannibal, Red Dragon en Hannibal Rising over menseneter Hannibal Lecter.

De laatste film die De Laurentiis maakte was de romantische komedie Virgin Territory (2007) met Hayden Christensen en Mischa Barton in de hoofdrollen.


(Foto: Novum)