Wikileaksbaas overweegt asiel in Zwitserland

De oprichter van klokkenluiderswebsite Wikileaks heeft vrijdag gezegd dat hij wellicht asiel zal aanvragen in Zwitserland. Julian Assange stelt dat hij en zijn organisatie onder groeiende druk staan sinds ze honderdduizenden geheime Amerikaanse oorlogsdocumenten publiceerden.

De in Australië geboren Assange zei dat hij Zwitserland overweegt omdat 'de Zwitsers onafhankelijkheid van oudsher hoog in het vaandel hebben staan'. In oktober werd zijn aanvraag voor een verblijfsvergunning in Zweden afgekeurd. Assange had graag vanuit dat land met Wikileaks gewerkt vanwege de Zweedse wetten ter bescherming van klokkenluiders. Zweden onderzoekt nog steeds aanklachten van twee Zweedse vrouwen tegen Assange voor verkrachting en aanranding. Assange ontkent de aantijgingen.

Assange riep eerder deze week op tot een onderzoek door de Verenigde Staten naar mogelijke mensenrechtenschendingen door Amerikaanse militairen in Irak en Afghanistan, die tot in detail beschreven staan in de documenten die door Wikileaks werden vrijgegeven. Volgens een juridisch medewerker van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken was de informatie in de documenten bekend en hebben er al honderden onderzoeken plaatsgevonden.


Assange naar Zwitserland? (Foto: Novum)