China claimt snelste supercomputer te hebben

Een belangrijk Chinees onderzoekscentrum heeft de snelste supercomputer ter wereld gebouwd. Dat werd donderdag bekendgemaakt door de Chinese computerindustrie. De Tianhe-1 computer, die staat in de Chinese havenstad Tianjin, is volgens het Nationale Centrum voor Supercomputers in staat 2507 biljoen berekeningen per seconde te maken. Dit komt overeen met een rekenkracht van 2,507 petaflops.

Aanstaande vrijdag wordt de officiële lijst van 's werelds snelste supercomputers bekendgemaakt. Als de Tianhe-1 inderdaad zo snel is als wordt beweerd, dan is de computer behoorlijk sneller dan de huidige recordhouder, de Cray XT5 Jaguar-computer van het Amerikaanse ministerie van Energie. In juni wist deze computer 1750 biljoen berekeningen per seconde te maken.

"De nieuwe snelheid die door China werd behaald betekent dat we mogelijk de Verenigde Staten als recordhouder van de eerste plek stoten", aldus de projectleider van de Tianhe-1, Li Nan.

Supercomputers worden gebruikt voor complex onderzoek, zoals het berekenen van weermodellen, het simuleren van kernexplosies en het ontwerpen van straalvliegtuigen.