Zeeleven: Een café voor witte haaien

Het leven in de oceanen van onze planeet is rijker en meer divers dan wetenschappers konden vermoeden, blijkt uit het grootste onderzoek naar het zeeleven ooit gehouden. De Census of Marine Life liet maandag de volle onderzoeksresultaten zien. Na een tien jaar durende studie - kosten 650 miljoen dollar - van 2700 wetenschappers uit tachtig landen blijkt dat we pas 250.000 van de miljoen soorten in de oceanen kennen.

De wetenschappers onderzochten zelfs de tien kilometer diepe Marianas Kloof bij Japan. Onder de bevindingen zijn een 'café' voor witte haaien, een speeltuin voor steur, alsook enorme bacteriën en weekdieren. Het onderzoek verzamelde ook informatie over de 16.764 tot nu toe bekende vissen, maar verwacht wordt dat er nog zeker vijfduizend niet ontdekte soorten zijn.

Het meeste zeeleven is te vinden in de wateren rondom Australië en Japan. Myriam Sibuet, die het onderzoek onder anderen leidde: "Het onderzoek vergroot de bekende wereld. Het leven verbaasde en verbijsterde ons overal waar we keken. In de diepzee vonden welig tierende gemeenschappen, ondanks de extreme condities."

Centraal in het onderzoek staat het Ocean Biogeographic Information System (OBIS), waarin 28 miljoen observaties van meer dan 120.000 soorten staan. Geschat wordt dat de database groeit met zo'n vijf miljoen observaties per jaar. De Europese wateren zijn al voor negentig procent bekend, maar bijvoorbeeld de oceanen rondom Australië zijn pas voor twintig procent onderzocht.

Ian Poiner, die het onderzoek leidde: "Dit gezamenlijke, internationale onderzoek heeft voor het eerst systematisch het bekende en het onbekende van de oceanen onderzocht. Het leven aan de oppervlakte staat of valt met het leven in de zee. Zeeleven zorgt voor de helft van de aanwezige zuurstof. We zijn allemaal inwoners van de zee."

Kijk hier voor foto's en video's van het onderzoek.